Ultrafiltrasyon Membranları

Ultrafiltrasyon; gözenek mesafelerinin 0,1 ila 0,0001 mikron olan membranları kullanarak yapılan bir ayırma işlemidir. Tipik olarak ultrafiltrasyon membranları yüksek moleküler ağırlıklı maddeleri, kolloidal metaryalleri ve organik-inorganik polimerik molekülleri kaldıracaktır.

Düşük moleküler ağırlıklı organiklerin ve iyonların, sodyum, kalsiyum, magnezyum klorit ve sülfat bu membran tarafından kaldırılamaz. Sadece yüksek moleküler ağırlıklı türler kaldırıldığı için ultrafiltrasyon membran yüzeyindeki ozmotik basınç farkı ihmal edilir.

Düşük uygulanan basınçlar bu nedeniyle ultafiltrasyon membranlarından yüksek akı oranları elde etmek için yeterlidir. Bir membranın akışı, birim zaman başına membran yüzeyinin birim alanı başına üretilen geçiş miktarı olarak tanımlanır.

Genellikle akı, günlük metrekare başına galon (MBG) veya günde metrekare başına metreküp olarak ifade edilir. Ultrafiltrasyon membranları son derece yüksek akılara sahip olabilir, ancak çoğu pratik uygulamada akı yaklaşık 50 psig’lik bir çalışma basıncında 50 ile 200 MBG arasında değişir. Bunun aksine ters ozmoz membranları sadece 200 ila 400 psi’de 10 ila 30 MBG arasında üretir.