Elektro Kaplama (Kataforez) nedir ?

Elektro kaplama, bir metal parçayı boya ile kaplamak için elektrik kullanan bir boya işlemidir.

Kullanılan en yaygın metaller çelik, çinko, pirinç, alüminyum veya diğer iletken malzemelerdir. Temizlendikten sonra tüm parça elektrokimyasal kataforez boya tankına daldırılır. Boya banyosu %20 boya katıları (kısmen kalan kısım) ve %80 oranında deiyonize su içermektedir.

Elektrik potansiyelinin (gerilimin) uygulanması üzerine boya katıları, kataforez banyodan elektrik akımı ile bir defada bir molekül parçası yüzeyine taşınır.

Parçanın dış yüzeyleri kaplandığında, bir elektrik direnci oluşur. Elektrik her zaman en az dirençli yol izlediğinden, elektrik akımı otomatik olarak daha önce kaplanmamış parçaların alanlarına akar. Bu işlem, parçanın tüm yüzeyleri aynı kalınlıktaki boya katları ile kaplanıncaya kadar devam eder. Tüm parça doğru film kalınlığı ile kaplandığında, elektrik akışı yavaşlar. Elektrik akımı durduğunda, parçadaki her yüzey eşit katı bir boya katı ile kaplanır.

Kataforez Kaplama

Kataforez kaplamada boya katıları elektriksel olarak uyguladıktan sonra, pürüzlü bir film oluşturacak tüm püskürtme ve damlalar, durulamadan sonra çıkartılmalıdır. Deiyonize suyun boya katı maddelerinden ayrıldığı ultrafiltre (UF) kapalı döngü sonrası durulama sisteminin temelini oluşturur. Durulama suyu sürekli olarak arıtılır ve tekrar kullanılır. Elektrikle biriktirilmemiş fazla boya boya deposuna geri döndürülerek tekrar uygulanabilir.

Kataforez işleminde uygulanan parçalarda püskürtme ve damlalar kaldırıldıktan sonra, kısım dehidrasyona ve fırınlara aktarır. Dehidrasyon fırını, elektrikle uygulanan boya filminden tüm suyu çıkarmak için kullanılır. Tüm su çıktıktan sonra parça pişirme fırınına girer. Kür fırınında boya filmi moleküler bir dönüşüme uğrar. Elektrikle uygulanan boya katıları şimdi birbirleriyle çapraz bağlar ve akrilik modifiye epoksi tabakası pürüzsüz, hatta düzleştirilir. Bu epoksi film son derece yoğun, ince, pürüzsüz ve çok çeşitli kimyasal saldırılara karşı dayanıklıdır.